2012. ápr. 13.

Nemesné Müller Márta: Családi iskola

Antikváriumban találtam meg két éve Nemesné Müller Márta 1937-ben kiadott könyvének dedikált példányát. Majd nemrég egy másik, valaki másnak dedikált példányát. Lehet, hogy ez egy gyűjtemény kezdete!


Müller Márta 1915-ben alapította meg a budapesti Tigris utcában működő Családi Iskoláját. Ovide Decroly pedagógiája volt hatással koncepciójára. Fontosnak tartotta az egyéni érdeklődés jelentőségét, az aktív tevékenységi formákat: a játékot és a munkát, a fegyelem lazítását. Iskolájában úgynevezett „életegységek”-ben, egyéni, csoport és tömegmunkában folyt a tanítás. A fenti könyv, munkájának összefoglalása.
1920-tól több iskolát is alapítottak a Családi Iskola mintájára:
- Békéscsabán Gáspár Margit vezette a Kerti Iskolát.
- Sajó Magda pedig a Sajó-féle elemi iskolát.
- Újszegeden 1936–1940 között működött Dolch Erzsébet vezetésével a Kerti Iskola.
- Szegeden a Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola gyakorló iskolájaként 1922 és 1944 között a Cselekvő Iskola működött.
Az iskola a második világháború ideje alatt, 1943-ban szűnt meg. A világháború után, az akkor Londonban élő Müller Márta még publikált az Embernevelés című folyóiratban  (1947), valamint a Közművelés évkönyvében (1948). Az előbbit már szintén sikerült megszereznem.

Képek a könyvből, és egy iskola életéből:





Irodalom:
Langerné Buchwald Judit (2011): Az alternativitás értelmezési lehetőségei és megjelenése az oktatásban és a pedagógusképzésben. Iskolakultúra. 12. sz.92.-105.
Németh András és Pukánszky Béla (1999): Magyar reformpedagógiai törekvések a XX. század első felében. Magyar Pedagógia. 3. sz. 245–262.
Nemesné Müller Márta (1948): Az olvasási készség elsajátítása. In: Kiss Árpád (szerk.): A Köznevelés évkönyve. Ortutay Gyula Vallás- és Közoktatásügyi miniszter előszavával. Köznevelés Könyvtára 5. sz. Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium, Budapest.
Nemesné Müller Márta (1947): Az Új Nevelés Világligája. Embernevelés. Athenaeum. Budapest. III./ 9. sz.

3 megjegyzés:

  1. Gaspar Margit, a bekescsabai Kerti Iskola vezetoje a rokomon volt. En is pedagogus vagyok es csaladtortenetet kutatok. Megkernem, elarulna e, hogy az antikvariumban talalt konyvben van e valami bovebben rola vagy az iskolarol. Esetleg kepek?
    Koszonettel Szucs Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabi, A könyv csak és kizárólag a budapesti Családi Iskola kísérlet, és az azt életre hívó szemlélet/eszme bemutatása. A szerző a könyv végén felsorolja a tantestületében "huzamosabb ideig működő" kollégákat. Itt szerepel Gáspár Margit neve is. Sajnálom, de csak ennyit találtam! Üdv., Domonkos Kati

      Törlés
  2. Keves Kati, Nagyon koszonom a faradozasodat, csak meg annyit, hogy Gaspar Margit Bekescsaban a Tevan nyomdasz csalad magan tanitoja is volt, nagyon szerettek, gondolom modszerei ott is a Kerti Iskolaehoz hasonloak lehettek.
    Szucs Gabi

    VálaszTörlés