2021. okt. 28.

Áldozathibáztatás nélkül könnyebb

Minden bántalmazás esetén, így az online közegben is tovább nehezíti a megelőzést és a kezelést az áldozathibáztatás jelensége. Az áldozat hibáztatásának hátterében az igazságos világba vetett hit áll. Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy az emberek pszichológiai igénye, hogy igazságos, kiszámítható és biztonságos világban élünk. Ennek következménye az áldozatot hibáztató attitűd, amikor azt gondoljuk, hogy az igazságtalanságot, rosszat elszenvedők azt kapják, amit megérdemelnek. Rossz emberekkel rossz dolgok, jó emberekkel csak jó dolgok történhetnek. Így az bántalmazás elszenvedőjét leértékeljük, felelőssé tesszük a vele történtekért. Ennek segítségével fenntartjuk azt a képet magunkban, hogy a világ igazságos és kontrollálható, ezért a történtek ellenére mi biztonságban vagyunk. 

Ha nem ismerjük ezt a mechanizmust, vagy ha nem ismerjük fel magunkban, akkor súlyos következményekkel járhat:

  • A bántalmazó igazolva és jogosnak fogja érezni a tettét, felmenti magát. 
  • Az áldozat viszont, ha azt gondolja, hogy a közösség is őt fogja elítélni, akkor nem fog segítséget kérni, egyedül marad a problémával, nem fog tudni kilépni az áldozatszerepből. 
  • A szemtanúk, szemlélők áldozattal való együttérzését, segítségnyújtását is gátolja.
Vizsgáljuk meg tehát magunkat: Igazak ránk a fenti mondatok? Az áldozatot hibáztatjuk? Vagy biztosítjuk őt a támogatásunkról? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése