2013. jan. 26.

Project Clean-X Haren



Egy holland kisvárosban Harenben, házibulinak induló zavargásokba átcsapó házibuli híre tavaly futótűzként terjedt az interneten (is). Történet röviden. Miután a születésnapi buliját szervező 16 éves lány elfelejtette privátra állítani a barátainak szétküldött meghívó státuszát a Facebookon, rövid időn belül harmincezren csatlakoztak a házibulihoz.
Természetes kiderült, hogy a csatlakozók magas száma nem a véletlen műve, hanem egy korábbi film alapján elindult tudatos szervezés eredménye. A Project X - A buli elszabadul című filmben három fiatal, a lehető legnagyobb partit akarja összehozni, de az izgalmasnak szánt ötlet rémálommá válik, amikor a szervezők elveszítik ellenőrzésüket a partira érkező egyre nagyobb tömeg fölött.
A Harenben meghirdetett házibulira épülő Project X Haren néven reklámozott eseményen ugyanez történik. Hiába próbálta megelőzni a város és a rendőrség a buliba érkezők dolgát, így is hozzávetőlegesen háromezer fiatal érkezett a kisvárosba, akik székeket gyújtottak fel, autókat rongáltak és útakadályokat állítottak fel a helyszínre érkező rendőrök ellen.
A Project X Haren kapcsán a nemzetközi és hazai sajtóban is feldolgozhatatlan mennyiségű cikk és kép jelent meg a rombolásról. Amiről viszont már keveset írtak, az a fiatalok által szervezett „helyreállító” mozgalom. A korosztály ugyanaz, a cél változott, a nemzetközi hírnév azonban mégis elmaradt. Egy ideig vártam, hátha felkapja a hírt a média. Nem kapta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése