2013. jan. 13.

Ítéld el a tettet, és védd az áldozatot!

Ezen gyönyörű, hóeséses vasárnapon, a facebookon keringő Ribanccá alázni [SI] bejegyzés szögezett a gépemhez. Újra egy olyan téma, melyben "X" (elkövető), "Y-ról" (áldozatról) kínos, megalázó képet, vagy videót posztolt. És újra győzedelmeskedni látszik a régi "reflex", mely szerint, idézem: “az ilyen csajok maguknak keresik a bajt.” "Szerintük aki a viselkedésével kiváltja, az nyugodtan mehet a közösségi ribancosítóba.“ "Az esetek felében nem is hibáztatnám a srácokat”. Az igazságos világba vetett hitünk okozta áldozathibáztatás veszélyes, az elkövetőt felmenti, az áldozatot tovább traumatizálja. Az aktuális esetről keveset tudok, az áldozatok életkorát, és a képek keletkezésének körülményeit a cikk nem tartalmazza. Nem tudom, hogy a lányokról álmukban, vagy ébrenlétük során készült -e a kép. Nem mintha elítélném őket ébrenlétük során, párjukkal készített felvételek miatt, elvégre igen nagy az esély arra, hogy a posztban szereplő ágy nem a nyílt utcán helyezkedett el.
Tehát visszatérve a témához. Ha az áldozat "magának keresi a bajt", akkor gondoljunk bele, mi is volt ez a baj? Az, hogy megbízott valakiben, ebben az esetben egy fiúban, a barátjában? És ha ez baj, akkor nekem, mint lányos anyának (is), arra kellene biztatnom gyermekemet, hogy fiúban aztán csak akkor bízzon, ha ló legel a sírján! Vagy elég annyit mondanom, hogy legyen óvatos? A fiamnak pedig nyugodtan mondhatom azt, kis túlzással, hogy bármit megtehetsz, csak áldozat ne legyél, mert akkor a társadalom kirekeszt! Legyél inkább elkövető, akkor "büszkén sétálhatsz a folyosón" és társadalmunk elismert tagjává válhatsz! Tényleg azt kell büntetni és elítélni, ha valaki megbízik a másikban, és nem azt, mikor ezzel a bizalommal valaki visszaél? Ezzel a logikával, nem a szélhámosokat és a csalókat kellene börtönbe zárnunk, hanem azokat a (jóhiszemű) károsultakat, akiket becsaptak, kifosztottak.


Legyünk őszinték legalább magunkkal, szüleink litániái és óvintézkedései ellenére, életünk során mindannyiunkat (a legóvatosabbakat) is átvertek már legalább egyszer. Tanultunk belőle. A csalódás hozzásegített minket ahhoz, hogy a legközelebbit elkerüljük. A különbség köztünk és a mai fiatalok között annyi, hogy mi nem láttuk hibáinkat kiteregetve, megosztva, lájkolva egy közösségi oldalon. De a közösségi oldalt megalázás helyett, használhatnánk védelemre is. Csak rajtunk múlik! Ezért mindenkit arra bíztatok, hogy lájkolás és megosztás előtt gondolkodjon, mert lehet, hogy holnap őt fogják online "széjjelrúgni". Ezért ítéld el a tettet, és védd az áldozatot! Nem ciki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése