2012. máj. 5.

Üzenet a múltból

OSZTÁLYOZÁSI NAPLÓ 1904

Ami másnak lom, nekem maga a csoda. Kidobásra ítélt könyvek között találtam ezt az 1904 - 1905. tanévi osztályozási naplót. Megbabonáz és időutazásra hív. Mi az, amit a naplóból megtudok a korról, a tanítóról, a pedagógiáról...

Osztályzatok:
Ami nem lep meg és ami igen. Értesülök arról, hogy ekkor még az egyesre büszkék lehettek a diákok.
Magaviseletből a türhető (igen, rövid ü-vel), szorgalomból akár ernyedetlen minősítés is adható volt.

Általános óraterv:
Érdekes felfedezést tettem, mikor továbblapoztam. Az olvasás, beszédértés gyakorlat tantárgyakat 1. osztálytól, az írás, fogalmazás, másolás-tollbamondás, nyelvi magyarázat tárgyakat 2. osztálytól tanulták.

Az elemi iskola II./ B. osztályának órarendje:
Az Érsek Utcai Elemi Népiskola második osztályában izraelita és római katolikus hittan, valamint munka óra is szerepelt.

A pedagógus órarendje:
Az egyszer volt "kollégám", nemcsak az elemi iskolában, hanem a Váci Utcai Polgári Iskolában (jobb felső sarok) is tanított. Ez utóbbiban németet (1-4. évf.), földrajzot (1-3. évf.), történelmet (3. évf.), csillagászatot (4. évf.).


A haladási napló:
A diákok adatai: név, cím, felekezeti hovatartozás, apja neve és foglalkozása, címe. Továbbá az is, hogy fizető, vagy sem a tanuló.
A névsorból megtudom azt is, hogy leányiskoláról van szó.


Mivel akkoriban blog még nemigen volt, igen tisztelt kollégám a napló utolsó lapjaira jegyzetelte gondolatait. :-) Némelyek informatívak (drágakövek, tejsav-, szőlőkúra hatása; "4000 tanár közül csak 70 tagja a kongregációnak!"), mások praktikusak (szagos szájvíz készítése), vagy éppen személyes hangot üt meg ("Katholikus elemi fiúiskolákat a fővárosnak!"; "Iparostanoncok hitoktatása!"; "A legboldogabb családi élete a gyermektelen özvegynek van."). Nyilván nem sejtette, hogy több mint száz év múlva, blogbejegyzésé lesz jegyzetnaplója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése